Mijn moeder kwam met de vraag om eens een rozijnencake te maken waar de rozijnen niet naar de bodem zakken. Nou, dat bleek nog niet zo eenvoudig. Met dit recept lukt het wel.
Voor je begint is het handig de rozijnen bereidingsklaar te maken:
was de rozijnen goed, doe ze in een (niet metalen) kom en schenk er de drank, citroensap of water overheen.
Zet de kom in de magnetron en zet deze op de hoogste stand voor ca. 1 minuut. Laat de rozijnen staan tot ze wat zijn afgekoeld. Geen magnetron? Laat de rozijnen minstens een uur wellen in lauw water.
Zet een vergiet boven een lekbak en laat de rozijnen goed uitlekken.
Spreid ze uit op keukenpapier en dep ze goed droog.
Bestrooi ze met de volle eetlepel bloem, dan zakken ze niet naar beneden.
Zet de oven op ca. 160 graden, boven- en onderwarmte (geen hetelucht).
Vet de cakevorm in en bestrooi met wat bloem.
Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar.
Mix de boter zacht.
Doe de suiker erbij en klop alles luchtig in ca. 5 minuten.
Ei voor ei erdoor kloppen, telkens tot het geheel is opgenomen.
Roer de rozijnen erdoor met een lepel.
Schep rustig 200 gr. bloem erdoor, de luchtigheid moet er in blijven.
Vul de cakevorm en plaats deze op het rooster net onder het midden van de oven.
Bak de cake ca. 60 minuten - afhankelijk van de oven, test met een sateprikker of hij gaar is, als er niets aan blijft plakken kan de cake er uit.
Laat de cake 15 minuten in de vorm staan, keer de cake om, giet er de uitleksappen van de rozijnen of drank over en zet weer terug in de vorm. Dit is om de cake smeuig te maken. Doordat er meer bloem in zit is deze cake snel te droog.
Als het deeg te nat is dan zakken alsnog alle rozijnen naar de bodem, bak hem dus liever met wat extra bloem en maak hem na het bakken weer smeuig met de uitlekvloeistof of drank.