sinaasappelcake-met-chocolade

afbeelding sinaasappelcake met chocolade

SINAASAPPELCAKE MET CHOCOLADE


De frisse sinaasappelsmaak van deze cake combineert heerlijk met de pure chocolade. Nog lekkerder is hij als je voor de glazuurlaag extra pure chocolade met sinaasappel en stukjes noot gebruikt. Zo staat hij ook op de afbeelding.

Ingrediënten

Voor 1 cake

200 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr roomboter
175 gr fijne kristalsuiker
150 gr ei (3 medium eieren)
1 tl vanillesuiker
1 tl bakpoeder
rasp van 1 sinaasappel
90-100 gr pure chocolade (72%)
snufje zout
ev. 2 tl. crème fraîche of milde yoghurt
beetje melk

Chocoladeglazuur:

200 gr extra pure chocolade

Bakgerei:
mixer met gardes
rechte cakevorm
platte metalen spatel
fijne rasp




Bereiding

  • Haal de boter uit de koeling en laat deze zacht worden.
  • Zet de oven aan op 165º (boven- en onderwarmte).
  • Vet de cakevorm in met een stukje keukenrol gedrenkt in olie of boter en bestuif hem met wat bloem.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en hak 90-100 gr chocolade in stukjes. 
  • Doe het bakpoeder bij het bakmeel en roer er doorheen. 
  • Weeg alle ingrediënten af en zet klaar.


Cakebeslag


  • Mix de boter zacht en luchtig. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en blijf mixen. Vervolgens een voor een de eieren erbij doen. 
  • Voeg al rustig mixend tweederde van het bakmeel toe en doe er de sinaasappelrasp en een snufje zout bij.
  • Doe dan eventueel de crème fraîche of yoghurt en een klein scheutje melk bij.
  • Hierna de rest van het bakmeel toevoegen. Zodra het meel gelijkmatig is
  • verdeeld kan de mixer uit.
  • Lepel vervolgens rustig de grof gehakte chocolade erdoor en doe het beslag in de vorm.
  • Zet de cakevorm op een rooster iets onder het midden van de
  • oven en bak in ca 50 - 60 minuten gaar. Haal na ongeveer 10 minuten
  • de cake uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen.


Afwerking


  • Smelt de chocolade au-bain-marie* en verdeel over de cake.
  • Laat de cake verder afkoelen tot de chocolade weer gestold is.


*au-bain-marie: indirect verwarmen door een pannetje in een grotere pan met een laag water te hangen.



Share by: