visterrine-met-garnalen-en-dille

afbeelding tabouleh van rijst met ossenhaas

VISTERRINE MET GARNALEN EN DILLE


Dit is mijn moeders recept voor een heerlijke, frisse visterrine van kabeljauw, tonijn en garnalen. Wij eten het als voorgerecht of lunch op speciale dagen. Presenteer hem in een glazen terrine, dan zie je mooi de laagjes.

Ingrediënten

Voor ca. 10 personen

400 gr kabeljauwfilet
2 blikjes tonijn in water
300 gr grote garnalen, gekookt
2 pakjes gelatineblaadjes
1 citroen, in dunne halve schijfjes
1 bosje verse dille
4 visbouillontabletten
1 laurierblad
2 kruidnagels
peper en zout

Mosterd-honing dressing:

2 eetl. milde mosterd
2 theel. mosterdzaadjes (optioneel)
2 eetl. honing
2 theel. verse dille

En verder:

langwerpige glazen terrine,
ca. 22 - 24 cm



Bereiding

  • Los de bouillonblokjes op in 1 liter water.
  • Laat aan de kook komen met het laurierblad, kruidnagels en een paar schijfjes citroen.
  • Kook daarin de verse kabeljauw gaar, neem deze uit de pan en laat afkoelen.
  • Maak de bouillon op smaak met ev. zout en peper, zeef deze en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Week intussen de gelatineblaadjes in koud water.
  • Los ze op in de bouillon.


Laag 1: tonijn


  • Laat de tonijn uitlekken en verdeel over de bodem van de terrine
  • Giet er zoveel bouillon over dat de vis net onder staat.
  • Snipper er wat verse dille overheen en zet de terrine in de koelkast tot deze laag is opgesteven.


Laag 2: kabeljauwfilet


  • Neem de terrine uit de koelkast.
  • Prak de afgekoelde kabeljauw fijn en leg op de laag tonijn.
  • Giet er zoveel bouillon overheen dat de vis net onder staat en snipper er een beetje dille over.
  • Zet de terrine terug in de koelkast en laat opstijven.

Laag 3: garnalen


  • Doe met de garnalen hetzelfde als bij laag 1 en 2 en leg op deze laag een paar schijfjes citroen als topgarnering.


Wil je de vis in aspic zonder terrine presenteren dan is het verstandig eerst folie in de terrine te doen waarvan je een deel erboven uit laat steken als 'handvat'. Je moet dan de laagvolgorde omkeren en beginnen met de schijfjes citroen, zodat deze na uitstorten bovenop komen te liggen.


Mosterd-honing dressing:


Roer de honing en mosterd tot een homogeen sausje, voeg de mosterdzaadjes en de gesnipperde dille toe.


Share by: