koude-schotel

afbeelding koude schotel

koude schotel


Mijn schoonmoeder maakte op familiedagen vaak een heerlijke koude schotel. Wij vinden dit altijd lekker in het voorjaar en de zomer, zoals tijdens onze jaarlijkse paasbrunch. Het recept is een beetje aangepast: in plaats van gaar rundvlees (soepvlees) maak ik het met beenhamreepjes. Verder is het precies zoals zij het altijd maakte.

Ingrediënten

Koude schotel 8 personen:
2 uien, fijngesnipperd
300 gr (been)hamreepjes
2 blikjes macédoine de légumes, uitgelekt
8 aardappelen
mayonaise
milde olijfolie
witte (balsamico) azijn
ca. 1 el suiker
zout en peper
1 tl vadouvan
beetje maggi

Garnering, zoals:
minitomaatjes, augurk
komkommerschijfjers, asperges
perzik, ananas
plakjes ham, cervelaat, serranoham
tonijn in olie, ansjovisjes, sardines, makreel, garnalen

Bereiding

Voorbereiding


  • Doe een laagje azijn in een middelgrote schaal. Voeg toe: scheutje olie, schep suiker, vadouvan, beetje maggi of lavas en de fijngesneden uien.
  • Meng alles goed door elkaar en laat inwerken tot de uien zacht en glazig zijn.
  • Kook de aardappelen net gaar en snij in blokjes van ca. 7 mm. Het lekkerst is het om ze in de schil te koken, tot lauwwarm laten afkoelen en dan pas de schil verwijderen.


Bereiding


  • Roer voorzichtig de lauwwarme aardappelen door de vinaigrette en maak af met de legumes macedoine, mayonaise en peper naar smaak. Let op: het geheel moet luchtig blijven en geen compacte massa worden.
  • Leg de massa op een mooie schaal en garneer creatief en naar eigen inzicht met vis, verse vleeswaren, groente en/of fruit naar smaak.


Dit gerecht is heel gemakkelijk aan te passen aan de gelegenheid: een simpel garnituurtje voor een doordeweekse (warme) dag, of een uitgebreide versie voor een feestelijke gelegenheid!


koude schotel, anders opgemaakt
Share by: